10 Ιαν 2008

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Φρένο στις «τουριστικές» απαλλοτριώσεις
Αντισυνταγματικοί οι ανεξέλεγκτοι χαρακτηρισμοί εκτάσεων ως ΠΟΤΑ
Αντισυνταγματικός θα κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 2545/97 που δίνει τη δυνατότητα του χαρακτηρισμού έκτασης ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου πραγματοποίησε διάσκεψη μετά την κατάθεση δύο προσφυγών ιδιοκτητών οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων τους στην περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας, συνολικής έκτασης 17,5 στρεμμάτων.

Τα 17,5 στρέμματα είναι μόνο ένα μικρό μέρος συνολικής έκτασης περίπου 260 στρεμμάτων που απαλλοτριώθηκαν με δαπάνες τουριστικής επιχείρησης και κατόπιν αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης (Οκτώβριος 2004), προκειμένου να δημιουργηθεί ΠΟΤΑ στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η δημιουργία γηπέδου γκολφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια έκρινε ότι για να καθοριστεί η ΠΟΤΑ πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός, ιδίως όταν πρόκειται για αξιόλογες περιβαλλοντικά περιοχές, δασικές, παράκτιες κτλ. Και αυτό διότι από τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων είναι πιθανόν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση της συγκεκριμένης ΠΟΤΑ γειτνιάζει με περιοχή που είναι «υποψήφια» για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, καθώς φιλοξενεί σημαντική ποικιλία πτηνών, ενώ είναι τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες.


Εκτύπωση - Email - Απόκομμα
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 10/1/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: