19 Ιαν 2008

Πρακτικά συνεδρίασης μελών Αττικής
της Θεματικής Ομάδας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 14/1/2008

Για επικοινωνία: Ν. Χρυσόγελος 6936672882, polinanikos@yahoo.com, Στ. Σταμέλλος 6977261256 sstamell@otenet.gr,

Πολύ δημιουργική ήταν η συνάντηση της Δευτέρας 14/1/2008 στην Αθήνα 17 μελών της Θεματικής Ομάδας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ με θέματα την συμφωνία για τον τρόπο δουλειάς της ομάδας, τη συμπλήρωση του σχεδιασμού παρεμβάσεων της για το 2008 και τον προγραμματισμό συγκεκριμένων εκδηλώσεων για το διάστημα μέχρι τον Μάιο. Η Θεματική Ομάδα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ μεγαλώνει συνεχώς με συμμετοχή νέων μελών.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση: Γιώργος Χατζηνικολάου, Νίκος Γιαννάκης, Άννυ Μητροπούλου, Τάκης Νικολακόπουλος, Κώστας Βέτσης, Αντώνης Πετρόπουλος, Jennifer Χατζηαγγελή, Δημήτρης Στασινόπουλο, Κάτια Λεμπέση, Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, Μαρία Βιτωράκη, Αλκαίος Χαζαράκης, Νάκου Βασιλική, Ελένη Σάββα, Πέτρος Νικολαϊδης, Έλλη Έμκε. Συντόνισε: Nίκος Χρυσόγελος

Κατ’ αρχή έγινε γνωριμία των μελών γιατί τα περισσότερα είναι νέα, και ανταλλάχτηκαν εμπειρίες σχετικά με τη μέχρι τώρα δραστηριότητα καθενός/μίας, αποφασίστηκε η ένταξη των μελών στις υποομάδες εργασίας και συζητήθηκε που/πως μπορεί ο καθένας/μία να βοηθήσει στις δραστηριότητες.

Βασικές κατευθύνσεις του τρόπου δουλειάς: Έγινε ανασκόπηση του τρόπου δουλειάς της ομάδας, που συνοπτικά είναι:

- Η ομάδα είναι ανοικτή, αλλά με συγκριμένα μέλη, πανελλαδικής εμβέλειας και στον τρόπο λειτουργίας της λαμβάνεται υπόψη το πως μπορούν να συμμετέχουν και μέλη της που είναι σε άλλες περιοχές (ηλεκτρονική αλληλογραφία, ανταλλαγή απόψεων και επεξεργασία προτάσεων με χρήση του διαδικτύου για να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι/ες.

- Η ομάδα δουλεύει συλλογικά, έχει συντονιστή καθώς και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, ενώ δημιουργούνται και υποομάδες ώστε να υπάρχει μεθοδικότητα και ευκαιριακότητα, συνεχής παρακολούθηση θεμάτων, τεκμηρίωση, επεξεργασία προτάσεων και πολλαπλασιαστική δυναμική. Οι δραστηριότητες πρέπει να είναι αποτελεσματικές και να στοχεύουν κάθε φορά σε συγκεκριμένους στόχους, επιδιώκοντας αλλαγές και λύσεις.

- Η ομάδα παρεμβαίνει με βάση το σχεδιασμό της σε πανελλαδικού ή περιφερειακού ενδιαφέροντος περιβαλλοντικά θέματα με ολιστική πράσινη οπτική (που συνδυάζει δηλαδή περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική διάσταση - δεν αντιμετωπίζει αποκομμένα τα θέματα), αναδεικνύει λύσεις απέναντι στα προβλήματα. Οι εκδηλώσεις, ημερίδες ή άλλες δράσεις στοχεύουν να φέρουν κοντά κινήσεις πολιτών, επιστήμονες, περιβαλλοντικούς φορείς με στόχο να ενδυναμώνουν οι πράσινες πολιτικές παρεμβάσεις. Ο σχεδιασμός, για παράδειγμα μιας ημερίδας, δεν αποβλέπει απλώς στην ανταλλαγή απόψεων (χρήσιμη κατά τα άλλα) αλλά κυρίως στην σύνθεση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης και στην οργάνωση της πολιτικής παρέμβασης των Οικολόγων Πράσινων στο αντίστοιχο πρόβλημα / θέμα.

- Η δουλειά της ομάδας είναι υποστηρικτική των δράσεων σε τοπικό επίπεδο (από το γενικό στο ειδικό) από τα μέλη των τοπικών πολιτικών κινήσεων, στην τεκμηρίωση των προτάσεων και της κριτικής μας, στην ανάδειξη μέσα από μια πιο ολιστική προσέγγιση των επιμέρους τοπικών προβλημάτων (από το τοπικό στο γενικό) , σε θέματα όπως διαχείριση απορριμμάτων, νερού, ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση νερών κα. Γι αυτό η ομάδα είναι σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές πολιτικές κινήσεις των ΟΠ και επιδιώκει να συμμετέχουν σε αυτή άτομα από κάθε τοπική πολιτική κίνηση των ΟΠ για να υπάρχει αμφίδρομη σχέση.

- Όλες οι δράσεις της ομάδας πρέπει να έχουν μια καλά σχεδιασμένη Επικοινωνιακή πολιτική ώστε να υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Η επεξεργασία «κειμένων πολιτικής» («policy paper») για κάθε θέμα θα ενέχει και επικοινωνιακή διάσταση.

- Η ομάδα λειτουργεί κατά βάση με συναινετικές διαδικασίες, αλλά να χρειαστεί μπορεί να ληφθούν αποφάσεις και με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων της ομάδας: Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το επόμενο διάστημα:

- Διοργάνωση συνάντησης διαλόγου στην Αθήνα (παράλληλα με αυτή στη Θεσσαλονίκη) την Κυριακή 27/1, στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με θέμα «Ενέργεια και περιβάλλον», με έμφαση στο θέμα της μεταφοράς πετρελαίου, της προώθησης μονάδων λιθάνθρακα και λιγνίτη, στην επέκταση των διυλιστηρίων καθώς και στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πράσινης πολιτικής πρότασης για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών και μέλη των ΟΠ από περιοχές με σχετικά προβλήματα (Κοζάνη/Πτολεμαϊδα, Εύβοια, Κορινθιακός, Θριάσιο κα). Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τη θεματική ομάδα Ενέργεια-Κλίμα και τοπικές κινήσεις των ΟΠ. Συντονιστές εκδήλωσης: Ν. Χρυσόγελος 6936672882, polinanikos@yahoo.com, Κώστας Κατώπης 6972033070, kkato@tee.gr

- Διοργάνωση ημερίδας για τα δάση στην Αθήνα την Κυριακή 16 Μαρτίου με στόχο την πίεση για προώθηση προληπτικής πολιτικής για την προστασία των δασών, επανακαθορισμό της σχέσης των κοινωνιών με το δάσος αλλά και ανασκόπηση των πολιτικών/πρακτικών για τις καμένες περιοχές. Στόχος είναι να ξεκινήσει από 17/3 μια μεγάλη καμπάνια με τίτλο «Θυμάμαι τι έγινε πέρσι το καλοκαίρι-Προληπτική πολιτική προστασίας των δασών». Μεταξύ άλλων να ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών, να στέλνονται στο Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, να επιδιωχθούν παρεμβάσεις και πριν το συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (29, 30/3, στην Αθήνα). Υποομάδα «δάσος» που θα αναλάβει– με τη βοήθεια όλης της ομάδας και άλλων μελών των ΟΠ από τοπικές κινήσεις- το σχεδιασμό και υλοποίηση: Στέφανος Σταμέλλος, Ρίτα Χαριτάκη, Βάσω Νάκου, Δημήτρης Στασινόπουλος, Κώστας Βέτσης

- Επεξεργασία πολιτικών (“policy paper”) και σχεδιασμός παρεμβάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Έμφαση στον πρακτικό οδηγό για χρήση από τους πολίτες για το τι μπορούν να κάνουν σε σχέση με τους δήμους, τους παραγωγούς/διακινητές προϊόντων αλλά και οι ίδιοι στην καθημερινή ζωή τους. Η υποομάδα «απορρίμματα» θα επεξεργαστεί το σχέδιο και θα οριστικοποιηθεί με παρατηρήσεις των μελών της Θεματικής Ομάδας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η Έλενα Σάββα θα επιμεληθεί την επικοινωνιακή πολιτική.

- Προτάθηκε να υπάρξει συνεργασία με την Θεματική Ομάδα Ενέργεια-Κλίμα για να αναρτηθούν (σε συνεργασία με την Θεματική Ομάδα Ενέργεια-Κλίμα) στην ιστοσελίδα μας πληροφορίες σχετικά με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας και το ποσοστό που καλύπτεται στη χώρα μας από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και στοιχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την Ελλάδα.

- Η Έλενα Σάββα θα επιμελείται την επικοινωνιακή πολιτική της ομάδας στις διάφορες παρεμβάσεις της. Προς συζήτηση είναι η έκδοση ενός τακτικού ηλεκτρονικού περιοδικού της θεματικής ομάδας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ώστε να διαχέονται σε αρκετό κόσμο πληροφορίες, πολιτικές, καλές πρακτικές.

Επόμενη συνάντηση της θεματικής Ομάδας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ θα είναι τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008, στις 18.00 στα γραφεία των ΟΠ οδό Κολοκοτρώνη 31.

Δεν υπάρχουν σχόλια: