2 Ιαν 2008

«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ»
προτάσεις

Σύλλογος για την προστασία του οικοσυστήματος του Μεσσηνιακού Κόλπου
Αναγνωσταρά 53Α Καλαμάτα Τ.Κ. 241 00
Τηλ. 27210.27666, 6972929124 Ε-mail: fmk2@otenet.gr

Καλαμάτα 3 Ιανουαρίου 2008

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά
Στοιχεία και Προτάσεις για πραγματική πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.

Κύριε υπουργέ,
Θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση τους, όπως εμείς, τα αντιλαμβανόμαστε.

1. Έλλειψη νομικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και όπου υπάρχει, δεν εφαρμόζεται πλήρως από τις Δημόσιες Νομαρχιακές και Δημοτικές Υπηρεσίες κυρίως λόγω της ανυπαρξίας ή της ανεπάρκειας προσωπικού από πλευράς αριθμού και εκπαίδευσης. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάσσονται χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, επειδή δεν διεξάγεται ο απαραίτητος έλεγχος. Εξυπακούεται ότι την κύρια ευθύνη εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων να έχουν οι Υπηρεσίες που τις εγκρίνουν. Αρκετές φορές οι εγκρίσεις Μ.Π.Ε. με σκόπιμη παραπληροφόρηση, και απόκρυψη στοιχείων από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, γίνονται φορείς νομιμοποίησης διαφόρων συμφερόντων.
Πρόταση: Να συσταθεί ειδική Υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, και να ορισθεί ο μηχανισμός ελέγχου της απόλυτης εφαρμογής των νόμων.
2. Στελέχωση Υπηρεσιών.
Ο αριθμός υπαλλήλων είναι ανεπαρκής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Νομού Μεσσηνίας υπηρετούν τρεις υπάλληλοι με αρμοδιότητες επί όλων των θεμάτων περιβάλλοντος, δηλαδή εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, γνωμοδοτήσεις σε ΧΥΤΑ, Βιομηχανία, Τουρισμό, έργα κ.λ.π.
Πρόταση : Λειτουργικότερη οργάνωση των Υπηρεσιών.
Οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να αποτελούν χωριστή Διεύθυνση, με διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού επί του αντικειμένου. Επίσης σε όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας να λειτουργούν τμήματα ή γραφεία περιβάλλοντος με σαφείς αρμοδιότητες και εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τις υπόλοιπες συναρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Υγείας, Βιομηχανίας, Τουρισμού).
Η νεοσύστατη Υπηρεσία ελεγκτών περιβάλλοντος να επιλαμβάνεται κάθε σοβαρού
περιβαλλοντικού προβλήματος και των σχετικών καταγγελιών.
Αγροφυλακή με αρμοδιότητες περιβάλλοντος μας βρίσκει σύμφωνους.
3. Χρήση γης.
Θεωρούμε ότι ο καθορισμός της χρήσης γης που θα ρυθμίσει χωροταξικά τις ασκούμενες ανά Νομό δραστηριότητες, (Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Τουρισμός), μονάδες ζωικής παραγωγής κ.λ.π. ) θα συμβάλλει θετικά και σε θέματα περιβάλλοντος αφού θα συμβάλει ταυτόχρονα στην προβολή και εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών (καθαριότητος, βιολογικών καθαρισμών κ.λ.π. ).
Αυτονόητο είναι ότι τα σχετικά έργα υποδομής θα γίνονται με μικρότερο κόστος, λόγω της ομαδοποίησης και συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων δε ορισμένες περιοχές. Εκτός των ανωτέρω είναι σαφές ότι ο καθορισμός της χρήσης γης θα διευκολύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη αφού η μια δραστηριότητα (π.χ. τουρισμός), δεν θα παρεμποδίζει την άλλη (π.χ. βιομηχανία), και όλες μαζί θα έχουν ευνοϊκότερες επιπτώσεις στο εισόδημα την απασχόληση και την ποιότητα της ζωής.
4. Βιομηχανικές περιοχές.
Στην περιφέρεια του Νομού Μεσσηνίας, έχουν καθοριστεί και λειτουργούν δυο Β.Ι.Π.Ε. (Καλαμάτας και Μελιγαλά). Εξ όσων γνωρίζουμε και στις δυο Β.Ι.Π.Ε. το ενδιαφέρον εγκατάστασης είναι περιορισμένο, λόγω των τιμών των γηπέδων, των παρεπιδημούντων τσιγγάνων, και κυρίως της ανυπαρξίας στις ανωτέρω Β.Ι.Π.Ε. βιολογικών καθαρισμών, η κατασκευή των οποίων είναι υποχρέωση της πολιτείας.
Πρόταση : Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για εγκατάσταση, των Βιομηχανιών στις Β.Ι.Π.Ε. και να κατασκευαστούν σε αυτές οι προβλεπόμενες από τον Νόμο Βιολογικοί Καθαρισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος.
5. Βιοτεχνικά πάρκα.
Είναι γνωστό ότι σήμερα μέσα στις πόλεις λειτουργεί σημαντικός αριθμός βιοτεχνιών (σιδηρουργία, βαφεία, φανοποιεία, ξυλουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να προκαλούν οχλήσεις, θορύβο, σκόνη, υποβάθμιση του αισθητικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής).
Το ζήτημα μπορεί κατά την γνώμη μας να αντιμετωπισθεί με την δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων που σταδιακά θα συγκεντρώσουν τις δραστηριότητες αυτές και θα απαλλάξουν τους κατοίκους από τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην ποιότητα της ζωής τους.
Πρόταση : Να δοθούν ισχυρά κίνητρα δημιουργίας βιοτεχνικών πάρκων που θα εξυπηρετούν τις δραστηριότητες αυτές και στην συνέχεια να καθορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταφορά των υφισταμένων βιοτεχνιών στα βιοτεχνικά πάρκα.
6. Χάραξη νέας ενεργειακής πολιτικής.
Σήμερα στην χώρα μας η παραγωγή της ενέργειας στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, με συνέπεια όχι μόνο να ρυπαίνει και να καταστρέφει το περιβάλλον, αλλά και να εμφανίζονται βαριές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον η διαχείριση των ορυκτών καυσίμων ανατρέπει τα οικονομικά προγράμματα όλων των κυβερνήσεων, και αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Αποτελεί έγκλημα διαρκείας η παραγωγή ενέργειας από τους λιγνίτες ή το πετρέλαιο, τη στιγμή που υπάρχουν πολλές δυνατότητες παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Η χώρα μας με τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο και τον Ν. 2244/94 πρέπει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες μέχρι το 2010 κατά 20,1% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόταση : Η ενεργειακή πολιτική να στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι:
Είναι καθαρές, και μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες της χώρας μας.
Τα αποθέματα τους επαρκούν για δισεκατομμύρια χρόνια.
Η χρησιμοποίηση τους επιτρέπει την αυτόνομη και ανεξάρτητη παραγωγή
της ενέργειας, και εξασφαλίζει σταθερότητα στην οικονομία της χώρας.
Τέτοιες πηγές υπάρχουν άφθονες στην χώρα μας. Ο ήλιος μπορεί να μας εξασφαλίσει 800 φορές την ενέργεια που έχει ανάγκη η χώρα μας, με την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες. Ο αέρας επίσης θα μπορούσε να εξασφαλίσει ενέργεια περισσότερη από 20φορές από αυτή που έχει ανάγκη η χώρα μας. Συνεπώς η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χωροθέτησης των αιολικών πάρκων με συλλογική λήψη των αποφάσεων (Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στα οφέλη ) μπορεί να επιτύχει την πλήρη αξιοποίηση του αιολικού Δυναμικού στην Ελλάδα.
Η γεωθερμία μπορεί επίσης να εξασφαλίσει την αναγκαία ενέργεια για μεμονωμένα
κτίρια και επιχειρήσεις.
7. Η ρύπανση του εδάφους.
Η αλόγιστη και χωρίς περιορισμούς και ελέγχους χρήση φυτοφαρμάκων-ζιζανιοκτόνων, και λιπασμάτων στις καλλιέργειες, όπως επίσης η λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών, ή άλλων δραστηριοτήτων, περιορίζουν σταδιακά την αποδοτικότητα του εδάφους και τα παραγόμενα προϊόντα, με τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στην χλωρίδα, την πανίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα καθ όσον μεταφέρει ποικίλους ρύπους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πρόταση : Να ενθαρρυνθεί η βιολογική και οικολογική καλλιέργεια.
Να υπάρξει Εθνικός σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Να εφαρμοστεί το συντομότερο, από όλους του Δήμους, η Εναλλακτική Διαχείριση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, συσσωρευτών, και μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων.
8. Η ρύπανση των υδάτων που προέρχεται από:
I. Την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
II. Τα αστικά λύματα και τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων ή άλλων δραστηριοτήτων όπως π.χ. τα λύματα των ελαιοτριβείων .
III. Την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, ή την μη λειτουργία τους σε μονάδες που προβλέπεται.
IV. Την απόθεση απορριμμάτων σε περιοχές χωρίς γεωλογικές και υδρογεωλογικές έρευνες.
V. Και άλλοι βέβαια παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν στο σύντομο αυτό έγγραφο, έχουν σαν αποτέλεσμα την ρύπανση των υδάτων (επιφανειακών, υπογείων, και θαλασσών), περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσιμες ποσότητες καθαρού νερού.
Πρόταση : Να ενημερωθούν πλήρως οι καλλιεργητές αγρότες για ο,τι αφορά τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα
Να ερευνηθεί και μελετηθεί η κατάσταση των ποταμών για όλων των ειδών τους ρύπους να προσδιορισθεί η αιτία της μόλυνσης και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εναντίων των υπευθύνων.
Η καθαριότητα των οικισμών.
Γενικώς υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας που αφορά:
I. Τα σκουπίδια που είναι πεταμένα εδώ και κει στους δρόμους, στα ποτάμια, στα δάση, στους κάδους καθαριότητας.
II. Τη ρύπανση των ποταμών, και των χειμάρρων
III. Τη ρύπανση του αέρα.

Πρόταση : Να ενημερωθούν οι πολίτες και να γίνει ειδική αγωγή στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν την καθαριότητα και να την διασφαλίζουν. Να διευρυνθεί η ανακύκλωση των υλικών, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών. Να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις που παράγουν λύματα να θέσουν σε λειτουργία βιολογικούς καθαρισμούς.
Σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας, προτείνουμε επίσης:

1. Την απόδοση ουσιαστικού ρόλου στις Οικολογικές Οργανώσεις, και στις ευαισθητοποιημένες ομάδες πολιτών.
2. Να ενημερώνεστε σχετικά με τις απόψεις και τις δραστηριότητες των Οικολογικών Οργανώσεων.
3. Οι αποφάσεις της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να συνυπολογίζουν και να λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν ότι η πείρα και η ανιδιοτελής αγάπη των παραπάνω οργανώσεων προτείνει.
.
Σύντομα θα επανέλθουμε γνωστοποιώντας σας τα ειδικότερα θέματα που απασχολούν το νομό μας.



Με τιμή

Το Δ.Σ. του Συλλόγου
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: