24 Δεκ 2007

Επιστολή κατά της κατασκευής
εργοστασίου λιθάνθρακα
στο Βόλο

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Γαζή 216, 382.22-Βόλος τηλ.&φαξ (24210) 38387/ τηλ. 20620 / 6977-686838
Βόλος 24/12/2007 περ.33p/07/1112π

Προς: 1) Τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή
2) Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια
3) Τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά
4) Τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο Τον
5) Τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη
6) Το Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα
7) Τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Σούρλα
8) Τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας
9) Το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια
10) Τους Δημάρχους Αγριάς, Αισωνίας, Βόλου, Ιωλκού, Ν. Ιωνίας, Πορταριάς και Φερών.
11) Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλο
Κοιν. ΜΜΕ
Πληροφορίες: Κ. Βολιώτης 6977-686838

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η ΔΕΗ αποφάσισε την εγκατάσταση θερμοηλεκτρικών μονάδων, με καύσιμο λιθάνθρακα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βόλο.
Σας είναι, πιστεύουμε, γνωστό ότι ο Βόλος είναι μια από τις πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ευρώπης. Ήδη στους 11 πρώτους μήνες του 2007 οι υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ 10, ΡΜ 5, ΡΜ 2,5) ήταν 114 ημέρες, αντί των 35, που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας είναι επίσης γνωστό ότι το δίπολο Βόλου-Λάρισας έχει αναλάβει την διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Απορούμε επομένως πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται, αβασάνιστα, τέτοιες αποφάσεις.
Είναι επίσης γνωστό ότι ως χώρα έχουμε υπερβεί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε. για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η εγκατάσταση και λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα θα επιδεινώσει τους σχετικούς δείκτες και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη χώρας μας.
Αξιότιμοι κύριοι, κυρία Βουλευτής
Σας δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Αντίθετα ζητάμε να υιοθετήσετε εκείνες τις πολιτικές που θα αναπτύξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τις οποίες η χώρας μας είναι προνομιούχος.
Σας δηλώνουμε ότι σε καμιά περίπτωση δε θα δεχθούμε την εγκατάσταση τέτοιας μονάδας στην περιοχή της Μαγνησίας και απαιτούμε να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, αφού υπονομεύεται η υγεία των πολιτών. Αναμένουμε την απάντησή σας και την εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ




Γιάννης Γερόπουλος Κώστας Βολιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: