17 Δεκ 2007

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

• Ασχολείται με πανελλαδικής εμβέλειας θέματα
• Στις τοπικές πολιτικές κινήσεις μεταξύ άλλων δημιουργείται αντίστοιχα θεματική ομάδα «περιβάλλον» (όπως κι άλλες θεματικές ομάδες)

Μέλος ΠΣ: Στ. Σταμέλλος 6977261256 sstamell@otenet.gr
Συντονιστής/στρια: Ν. Χρυσόγελος 6936672882, polinanikos@yahoo.com

Εσωτερική οργάνωση
(α) Δημιουργία καταλόγου μελών των ΟΠ που αρχικά συμμετέχουν στην θεματική ομάδα «Περιβάλλον». Στέλνουμε πρόσκληση σε όλα τα μέλη των ΟΠ ώστε να δηλωθούν συμμετοχές (τι γνώσεις και δυνατότητες έχουν, σε ποια θέματα μπορούν να βοηθήσουν). Έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική ομάδα επικοινωνίας ώστε να γίνεται γρήγορα η επικοινωνία. Όταν αναπτυχθεί το ιντρανετ, όπως συζητάμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε περισσότερο το διάλογο, την τεκμηρίωση και την οργάνωση της δουλειάς μας ηλεκτρονικά. Μέλος/μέλη της θεματικής ομάδας περιβάλλον αναλαμβάνει/νουν υπεύθυνος/η/οι για ένα υποθέμα (π.χ. νερό, ακτές, απορρίμματα, ατμοσφαιρική ρύπανση κα)
(β) Δημιουργία ενός μπλοκ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής: υπεύθυνος Στέφανος Σταμέλλος
(γ) Κάθε τοπική Πολιτική Κίνηση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ προσδιορίζει έναν τουλάχιστον τοπικό υπεύθυνο της θεματικής ομάδας «περιβάλλον», (δηλαδή ποιος /ποια θα είναι υπεύθυνη για τα θέματα αυτά σε κάθε τοπική πολιτική κίνηση των Ο. Π. (αργότερα και σε περιφερειακό επίπεδο).
(δ) Συντονιστές της Θεματικής Ομάδας «Περιβάλλον» πανελλαδικά: Όποιος χρειάζεται πληροφορίες επικοινωνεί με τους συντονιστές Νίκο Χρυσόγελο – Στέφανο Σταμέλλο
(ε) Οι συντονιστές των υποομάδων (π.χ. τουρισμός, απόβλητα, βιοποικιλότητα κα) προετοιμάζουν σχετικούς φακέλους με στοιχεία για κάθε πρόβλημα στο οποίο επιδιώκουμε να παρέμβουμε, προτάσεις παρεμβάσεων, πολιτικές και πιθανές δράσεις. «Policy papers” για κάθε υπο-θέμα (πως χειρίζεται αυτά τα θέματα το κόμμα συνολικά, και πως αυτό εξειδικεύεται τοπικά, ποια θέματα πρέπει να προσέχουν οι τοπικές πολιτικές κινήσεις, τι στόχους έχουμε, πως τους προωθούμε κα). Διαμορφώνουμε, επίσης, την επικοινωνιακή πολιτική μας για το συγκριμένο θέμα. Δημιουργείται επίσης κατάλογος ατόμων-κλειδιά που μπορούν να μας βοηθήσουν (μέλη ΟΠ αλλά και πανεπιστημιακούς, φορείς, κα).
(στ) Δημιουργία μιας βάση δεδομένων με πληροφορίες και στοιχεία, τις θέσεις μας καθώς και τις δράσεις μας σχετικά με κάθε ένα από τα θέματα που ασχολούμαστε, προσβάσιμη από την ιστοσελίδα. Δημιουργία ενός χάρτη σε GIS με τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα ανά θέμα, ξεκινώντας από την καταγραφή των περιοχών που έχουν πρόβλημα ποιότητας νερού (ρύπανση όπως στον Ασωπό, περιοχές με νιτρορρύπανση κα) καθώς και προβλήματα κακής διαχείρισης (Κορώνεια, κα).

Μεθοδολογία δουλειάς
Καταγράφουμε με ποια θέματα θα ασχοληθεί η ομάδα. Διαμορφώνουμε ένα πρώτο σχέδιο με θέματα προτεραιότητας και προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2008, και επικαιροποιείται μέσω διαδικτύου. Προετοιμάζουμε καλά τις παρεμβάσεις μας ώστε να έχουν αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει καλή τεκμηρίωση, καλή γνώση των θεμάτων, να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές συμμαχίες και να ενθαρρύνουν τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αυτοί.

Σχεδιασμός για το 2008
Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων (συντονιστές θέματος: Γιώργος Χατζηνικολάου):
Καταγραφή προβλημάτων ποιότητας νερού (επικίνδυνες ουσίες, ρύπανση από βιομηχανικά απόβλητα, νιτρορύπανση, ρύπανση από φυτοφάρμακα, ρύπανση και μόλυνση από αστικά απόβλητα).Παρακολούθηση εφαρμογής οδηγίας πλαίσιο για νερά (2000/60). Παρέμβαση για την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού (επιφανειακά νερά, υπόγεια νερά). Ερώτηση Πρασίνων ευρωβουλευτών για Ασωπό και ευρύτερη περιοχή. Παρεμπόδιση εκτροπής Αχελώου. Πίεση για πολιτικές εξοικονόμησης νερού σε τοπικό επίπεδο και κυρίως στη γεωργία με επιστολές σε γεωργικές ενώσεις και Δήμους.
Άμεση δράση: Εκδήλωση στην Αθήνα για τη ρύπανση στον Ασωπό και τα υπόγεια νερά με ενεργούς πολίτες από την περιοχή, εκπροσώπους τοπικών φορέων κα. Επισκόπηση της μέχρι σήμερας κατάστασης, μέτρα που πρέπει να παρθούν σε μια ολοκληρωμένη κατεύθυνση (όχι αποσπασματικά όπως μέχρι σήμερα), πως μπορούν να βοηθήσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Καταγραφή κατάστασης περιοχών NATURA και υγροτόπων (συντονιστές θέματος: Γιώργος Μπλιώνης, Νίκος Γιαννάκης):
Συντάσουμε, σε συνεργασία με τοπικές κινήσεις και μέσα από διάλογο με ΜΚΟ, έκθεση για την κατάσταση των υγροτόπων σε όλη τη χώρα και για το τι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση των πολιτικών σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών περιοχών. Πολιτική πίεση για επαναλειτουργία Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο από Πρασίνους. Αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις περιοχές ΝΑΤURA μέσα από ημερίδα με συμμετέχοντες και πράσινους Ευρωβουλευτές (θεσμικό πλαίσιο, στελέχωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης, χρηματοδοτήσεις, διαβούλευση). Συνεχής παρέμβαση για Κορώνεια σε συνεργασία με τους ΟΠ Θεσ/νίκης και φορείς της περιοχής. Στρογγυλό τραπέζι με ΜΚΟ σχετικά με το κυνήγι.

Ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις(συντονιστές θέματος:.........Συγκέντρωση στοιχείων: Αργύρης Κωστάκης):
Συγκέντρωση όλων των ερευνών που έχουν γίνει για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις ελληνικές πόλεις, τις επιπτώσεις στην υγεία καθώς και πληροφορίες για την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που αλλάζει – πορεία ενσωμάτωσής της στην εθνική νομοθεσία. Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Πολιτικές για την βελτίωση της υγείας μέσα από τη μείωση της ατμοσφαιρκής ρύπανσης στις 6 από 10 χειρότερες ευρωπαϊκές πόλεις». Καμπάνια με συγκεκριμένα αιτήματα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συνεργασία με τις τοπικές Πολιτικές Κινήσεις των ΟΠ στις 6 πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Βιομηχανική παραγωγή και ρύπανση (συντονιστές θέματος:.........):
Περιοχές με σημαντική βιομηχανική ρύπανση στη χώρα. Screening πολιτικών για καθαρή παραγωγή και οικολογική στροφή της βιομηχανίας, εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου, οικολογικά προϊόντα. Πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ να επεξεργαστεί εθνικό σχέδιο για την προώθηση της «Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντος» (έπρεπε να έχει υποβάλει έκθεση στις 31/12/2007). Καμπάνια για αντιμετώπιση ρύπανσης σε συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές σε συνεργασία με τις τοπικές πολιτικές κινήσεις των ΟΠ και άλλους φορείς.

Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων (συντονιστές θέματος: Τάκης Νικολακόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος):
Έκθεση για το που βρισκόμαστε από άποψη εφαρμογής της νομοθεσίας. Τι θέματα τίθενται αυτήν την περίοδο (καύση, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή, αποκατάσταση ΧΑΔΑ). «Policy paper» πως χειρίζονται τα διάφορα θέματα οι Οικολόγοι Πράσινοι, τι στόχους θέτουν, πως προωθούν τα θέματα τοπικά, επικοινωνιακή πολιτική τους. Συντονισμένη καμπάνια (εβδομάδα δράσης με ακτιβίστικες ενέργειες) σε Δήμους (π.χ. Αθηναίων, Πειραιά, Περιστερίου, Βόλου κα) που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους (σε συνεργασία με τις αντίστοιχες τοπικές πολιτικές κινήσεις των ΟΠ και τη θεματική ομάδα «Πόλη»).

Άμεση δράση:
Προτάσεις για βελτίωση της απόδοσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης όπου έχουν ξεκινήσει (π.χ. διαλογή στην πηγή σε περισσότερες κατηγορίες υλικών). Ευρεία ενημέρωση για την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» και το Σχέδιο «Οδηγίας για τη Διαχείριση των Αποβλήτων» (δεύτερη ανάγνωση στο Ευρωκοινοβούλιο Γενάρη 2008).

Ορεινές περιοχές (συντονιστές θέματος: Στέφανος Σταμέλλος):
Πολιτικές βιώσιμης οικο-ανάπτυξης των ορεινών περιοχών. Παρακολούθηση ειδικού Χωροταξικού για Ορεινές Περιοχές. Μεταλλευτικές δραστηριότητες. Σχέδια για νέα χιονοδρομικά κέντρα. Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ορεινές περιοχές.

Περιβάλλον, Ενέργεια και ΑΠΕ (σε συνεργασία με την θεματική ομάδα για «Ενέργεια, ΑΠΕ και κλίμα» Συντονιστής: Τάκης Νικολακόπουλος).
«Policy paper» πως χειρίζονται τα θέματα οι Οικολόγοι Πράσινοι, τι στόχους θέτουν, πως προωθούν τα θέματα τοπικά, επικοινωνιακή πολιτική, «αλήθεις και ψέμματα σχετικά με τις επιπτώσεις αιολικών πάρκων», προώθηση μια πολιτικής ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες για τα θέματα ΑΠΕ. Στρογγυλό τραπέζι με όλες τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σχετικούς φορείς για τα θέματα των ΑΠΕ. Διάλογος και διαμόρφωση πολιτικής απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δόμηση σε φυσικές περιοχές, αυθαίρετα (συντονιστές θέματος: Νίκος Γιαννάκης): (σε συνενόηση με θεματική ομάδα «Πόλη»

Βιώσιμη διαχείριση παράκτιας ζώνης (συντονιστές θέματος:.........):
Τοποθέτηση σχετικά με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, και Ειδικά Χωροταξικά για Τουρισμό, Βιομηχανία, καθώς και για τα υπό διαμόρφωση για Ακτές και Ορεινές Περιοχές. Διάβρωση από λιμενικά και άλλα έργα.

Ρύπανση θάλασσας. Βιοποικιλότητα. Περιβαλλοντική διαχείριση λιμανιών (συντονιστές θέματος:........., Ν. Χρυσόγελος):
Πίεση για ανέλκυση ναυάγιων στη Σαντορίνη, στην Ηγουμενίτσα και στον Θερμαϊκό. Δραστηριοποίηση – διάλογος σχετικά με τον Αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τη δημιουργία τεράστιων αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή (κοντά στο Δέλτα Έβρου), αύξηση ποσοτήτων πετρελαιοειδών που θα διακινούνται μέσω των θαλάσσιων δρόμων της περιοχής μας. Καμπάνια ενάντια στην υπεριαλίευση, παράνομη αλιεία, καταστροφική αλιεία. Προώθηση πολιτικού διαλόγου και παρεμβάσεων για δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων για αποκατάσταση θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Επικίνδυνα Χημικά – Κανονισμός REACH – πράσινη χημεία (συντονιστές θέματος:.........): Παρακολούθηση εφαρμογής του Κανονισμού REACH στην Ελλάδα

Προστασία δασών. Δασολόγιο. Πρόληψη πυρκαγιών. Βιώσιμη διαχείριση δασών (συντονιστές θέματος: Στέφανος Σταμέλλος, Ρίτα Χαριτάκη, Δημήτρης Στασινόπουλος):
Συνεργασία με τη θεματική ομάδα για την οικολογική αναγέννηση των καμένων περιοχών. Συγκέντρωση υλικού από μελέτες και έρευνες για την έκταση της ρύπανσης από τις πυρκαγιές στα δαση το περασμένο καλοκαίρι στα εδάφη και κυρίως τα νερά, την τροφική αλυσίδα. Πολιτικές παρεμβάσεις για αυθαίρετη δόμηση, κατασκευές αυθαιρέτων. Προληπτικές πολιτικές που εμπλέκουν τις τοπικές κοινωνίες – ενδυνάμωση τοπικών κοινωνιών.

Τουρισμός και περιβάλλον. Νησιωτικό περιβάλλον (συντονιστές θέματος: Αντώνης Β. Πετρόπουλος, Σπύροs Σπάθαs, Αριστείδης Παπαδάκης).
Προώθηση στήριξη και παραγωγή ιδεών, προτάσεων και παρεμβάσεων από τους Ο.Π. σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για έναν Οικολογικό Τουρισμό (οικοτουρισμό) ο οποίος θα είναι λιγότερο επιβαρυντικός για το περιβάλλον, θα χρηματοδοτεί την προστασία του περιβάλλοντος, θα συμβάλλει στην μείωση της φτώχιας και των ανισοτήτων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα προωθεί την περιβαλλοντική και πολιτιστική γνώση και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. Προβολή καλών πρακτικών από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Συνεργασία με άλλες θεματικές ομάδες, μια και ο τουρισμός δεν είναι ένας απομονωμένος τομέας της οικονομίας αλλά επηρεάζει και άλλες πλευρές της οικονομίας, το περιβάλλον και την κοινωνία - οι στρεβλές μορφές τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να μεγεθύνουν τις ανισότητες και να αναπαράγει τα στερεότυπα που εμποδίζουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των πολιτισμών. Κριτική στο Ειδικό Χωροταξικό για Τουρισμό και τη διαφαινόμενη τάση για τσιμεντοποίηση της υπαίθρου με πρόφαση τα γκολφ, τις τουριστικές κατοικίες και άλλα παρωχημένα, μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια.

Προτάσεις για άμεση δράση:
- Ανακοίνωση για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Αξιοποίηση της κριτικής που έχει ασκηθεί από ΜΚΟ και άλλους κοινωνικούς εταίρους στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης. Κριτική στα Ειδικά Χωροταξικά για Τουρισμό και Βιομηχανία.
- Ημερίδα για την κατάσταση των υδατικών πόρων, ρύπανση υπόγειων νερών/ υγροτόπων, βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, συμμετοχικές διαδικασίες, πορεία εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά. Πιθανή ημερομηνία τέλη Φεβρουαρίου 2008.
- Προτάσεις για βελτίωση της απόδοσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης όπου έχουν ξεκινήσει. Συντονισμένη καμπάνια σε πανελλαδικό επίπεδο από αρχές Φλεβάρη 2008.
- Ατμοσφαιρική ρύπανση-επιπτώσεις στην υγεία- Καμπάνια για μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
- Εκδήλωση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (Ιανουάριος 2008) από κοινού με Βαλκανικές ΜΚΟ και Πρασίνους (σε συνεργασία με θεματική ομάδα Ενέργεια και τοπικές κινήσεις) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα διασχίζουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία κι άλλες χώρες της περιοχής.
- Ημερίδα για πυρκαγιές στα δάση (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια) –αιτίες, επιπτώσεις, πολιτικές αναγέννησης, πρόληψη. Δόμηση-καταπατήσεις σε δάση (Αθήνα, αρχές Φλεβάρη 2008)
- Εκδήλωση για μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ, υπερδόμηση και παραθεριστική κατοικία στα νησιά, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα κα) άνοιξη 2008.

Συνεργασία με Ομάδα Πρασίνων Ευρωβουλευτών
Προωθούμε θέματα για ερωτήσεις στην Επιτροπή από την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέλη: • Μιχάλης Μπάκας, τηλ:6944654785, mbakas@env.aegean.gr, Λέσβος
• Γιώργος Χατζηνικολάου, τηλ:6944539797, yorgxatzinik@hotmail.com>, Θεσσαλονίκη
• Γιάννης Μαχαίρας, τηλ:6938455421, bioannis2002@yahoo.gr , Θεσσαλονίκη
• Γιώργος Μπλιώνης, τηλ:2310919824, blionis@bio.auth.gr, Θεσσαλονίκη
• Νίκος Γιαννάκης, τηλ:6977641420, 2109243725, omadampe@tee.gr, Αθήνα
• Αγγελική Ιωαννίτη, τηλ:6974717412, pepopevolos@yahoo.gr, Βόλος
• Άννυ Μητροπούλου, τηλ:6977695999, anni@medsos.gr, Αθήνα
• Αντιγόνη Δαλαμάγκα, τηλ:6974000224, antigone@ecorec.gr, Αθήνα
• Αργύρης Κωστάκης, τηλ:6944931624, anatakti@otenet.gr, Αττική
• Κυριακοπούλου Διονυσία, τηλ: 6932211465, dionyq@gmail.com,
• Χρήστος Ζαχαρίου: τηλ:2551033588, -27014, 6977415789, chr.zachariou@gmx.de, Αλεξ/πολη
• Ευκλείδης Φαλκονάκης, τηλ 2810221040, 2810344100, 281022774, euclides@otenet.gr, Ηράκλειο Κρήτης
• Αριστείδης Παπαδάκης, τηλ: 2810242451, 6977471845, e-mail: aristides@mvcm.com, Ηράκλειο Κρήτης
• Μηλώσης Χρήστος, τηλ:2521020127, xmilossis@hotmail.com, Δράμα
• Τάκης Νικολακόπουλος, τηλ:2103825601, 2103822516, 6944331827, info@diagramma.gr, Αθήνα
• Κώστας Βέτσης, τηλ. 6945159746, kvetsis@yahoo.gr, Αθήνα
• Αντώνης Β. Πετρόπουλος, τηλ:6947127279, 210-671 9 671, e-mail: a@ecoclub.com, Αθήνα
• Jennifer Χατζηαγγελή, τηλ:2109919135, Αργυρούπολη
• Σπύροs Σπάθαs, τηλ: , e-mail: spathas@corfugreens.gr, ΚΕΡΚΥΡΑ
• Ρίτα Χαριτάκη, τηλ. 2109853366, e-mail: olgakikou@yahoo.com, ΑΘΗΝΑ
• Δημήτρης Στασινόπουλος: τηλ 6999730750, dstas@ath.forthnet.gr, ΑΘΗΝΑ
• Κάτια Λεμπέση, τηλ 6973791755, e-mail: katyal@otenet.gr

7 σχόλια:

oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...

dokimi!!!!!

Αλέξανδρος Αργυρόπουλος είπε...

Προσθεστε και εμένα:
Αλέξανδρος Αργυρόπουλος τηλ. 6942-496769 e-mail: alargy@gmail.com

sevripi είπε...

Καλησπέρα, φίλοι μου.
Είμαι συνεργάτης της Θεματικής Ομλαδας¨"Περιβάλλον" και συμμετέχω στη θεματική ενότητα "ΑΠΕ - Κλίμα".
Επιτρέψτε μου μια παρατήρηση :
Η πυρηνική ενέργεια, παρ' όλο που δεν συγκαταλέγεται στις ΑΠΕ συμμετέχει δυναμικά στην παραγωγή
ενέργειας. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες εκτιμούν ότι η ενεργειακή κατάσταση του πλανήτη (αν παραμείνει βιώσιμος)το 2100 θα στηρίζεται στις ΑΠΕ κατά 25-30%,
τα ορυκτά καύσιμα 30-40% και η πυρηνική 30-40%. Θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να εντάξουμε στις μελέτες μας και να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας σχετικά με την πυρηνική πηγή ενέργειας με τους μηδενικούς ρύπους.
Επίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε τράπεζες οικολογικών δεδομένων και πίνακες εξέλιξης οικολογικών δεικτών (π.χ. συμμετοχή ΑΠΕ στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ποσοστά ανακύκλωσης κ.α.) σε εθνικό επίπεδο. Ευχαριστώ sevripi

oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...

αγαπητέ sevripi
Άνοιξες ένα πολύ δύσκολο και ακανθώδες θέμα, για την πυρηνική ενέργεια. Αυτά περί "επιστημονικών πηγών" κλπ με βρίσκουν αρκετά υποψιαζόμενο, όταν μάλιστα αναφέρονται σε έναν ορίζοντα ενός αιώνα.Ούτε προφήτες δεν το λένε. Το 2100!! όταν γνωρίζουμε όλοι την ταχύτητα που εξελίσσεται η επιστήμη και τις δυνατότητες νέων πηγών ενέργειας, πχ υδρογόνο κλπ. Όταν αντίστοιχες μελέτες λένε ότι τα ορυκτά καύσιμα τελειώνουν σε 40-50 χρόνια. Οφείλω να πω, πως η θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι "οριζόντια και κάθετα" αρνητική σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια. Βέβαια όλα συζητιούνται και είναι καλό να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση στα πλαίσια της θεματικής "περιβάλλον"

sevripi είπε...

Φόλε driokolaptis,
Ευχαριστά για την άμεση ανταπόκρισή σου. Θα μου επιτρέψεις να διευκρινήσω ότι δεν είμαι θιασότης της πυρηνικής ενέργειας, αν έτσι κατάλσβες. Αντίθετα, εμείς οι ΟΠ ως μέλοι του Ευρωπαικού Πράσινου κόμματος πρέπει να δραστηριοποιηθούμε προς την κατεύθυωση του περιορισμού της χρησιμοποίησης των αντιδραστήρων μέσα στην ΕΕ αρχικά. Να θυμίσω ότι υπάρχουν πυρηνικές μονάδες στις
συνομόσπονδες με την Ελλάδα χώρες (Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία , Βουλγαρία κ.α.) που δεν πληρούν τους βασικούς όρους ασφάλειας.
Αλλά, πλησιάζουν Χριστούγεννα.
Καλές γιορτές, και θα χαρώ να τα ξαναπούμε. sevripi

oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...

Συγνώμη για την λαθεμένη εκτίμηση. Έτσι που ήταν γραμμένο, έβγαινε αυτό το συμπέρασμα.
Καλές γιορτές