24 Δεκ 2007

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Οι Γαργαλιάνοι, όπως και όλη η Μεσσηνία, είναι μια κατά βάση ελαιοπαραγωγός περιοχή με μεγάλη παραγωγή και απέραντους ελαιόκαμπους. Και όμως «το ιερό δένδρο» έχει καταντήσει η μεγαλύτερη πληγή αφού στην διαδικασία επεξεργασίας του ελαιοκάρπου έχει υποβαθμιστεί η περιβαλλοντική διάσταση και τα υγρά απόβλητα «κατσίγαρος» καταστρέφουν ποτάμια, ακτές και θάλασσες, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και γενικά ευαίσθητα κατά βάση οικολογικά συστήματα. Η ευθύνη της πολιτείας είναι καθοριστική αλλά και αυτών των ίδιων των εμπλεκομένων (βιομηχανίες, αγρότες, κοινωνία).

Εδώ και λίγα χρόνια εμφανίστηκε, καλά οργανωμένη, μια νέα πανάκεια που πήρε την μορφή της «νέας τεχνολογικής εφαρμογής» (!!) που αποκαλείται ειρωνικά «οικολογικά ελαιοτριβεία» τα αποκαλούμενα ελαιοτριβεία δύο φάσεων. Τεχνολογία που έχει καταγγελθεί στην Ευρώπη από επιστημονικούς και οικολογικούς φορείς ως σκάνδαλο με επένδυση οικολογική, με κερδισμένες τις λίγες βιομηχανίες του είδους και με απορρόφηση τεράστιων κονδυλίων με την μορφή επιδοτήσεων.

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων μέχρι πέρσι τα ελαιοτριβεία λειτουργούσαν με την παλιά τεχνολογία «των τριών φάσεων» με τεράστια υποκριτική ανοχή αφού και η απλή και «νομιμοποιημένη» τεχνική μερικής αδρανοποίησης της τοξικότητας του «κατσίγαρου» με ασβέστη σπάνια τηρείτο. Όμως η σχετική μικρή δυναμικότητα των μονάδων και διασπορά στο χώρο περιόριζε σχετικά το πρόβλημα. Φέτος με ανησυχία αντιληφθήκαμε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή «Σύγχρονης Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων Ελαιοτριβείων» σε περιοχή ευαίσθητη, κοντά στον κύριο χείμαρρο της περιοχής, το μοναδικό του οικοσύστημα (πλούσια πανίδα, χέλια, ψάρια, χελώνες, πουλιά, μοναδική παραλία κλπ.) και πάνω από τον μοναδικό υπόγειο υδροφορέα. Η ανησυχία μας, μας οδήγησε να αναζητήσουμε τις μελέτες και εγκρίσεις και να λάβουμε πειστικές απαντήσεις για τον τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων. Απευθυνόμενοι στο Δήμο Γαργαλιάνων και τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας Μεσσηνίας διαπιστώσαμε ότι καμία έγκριση και καμία άδεια δεν έχει χορηγηθεί.

Εδώ και είκοσι μέρες αντιληφθήκαμε ότι η «μονάδα φάντασμα» χωρίς καμία έγκριση στήθηκε και λειτουργεί συγκεντρώνοντας τα απόβλητα επτά μεγάλων ελαιοτριβείων (επεξεργάζονται το 70% του παραγόμενου ελαιοκάρπου της περιοχής και η περιοχή παράγει 6.000 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο!!) και η απίστευτη επεξεργασία στην ουσία είναι η αφαίρεση των κερδοφόρων στοιχείων (λάδι και ελαιοπυρήνας) και η ανεπεξέργαστη απόρριψη του «κατσίγαρου» στο χείμαρρο. Με παρεμβάσεις κινητοποιήθηκε ο Δήμος Γαργαλιάνων και κατήγγειλε το γεγονός στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στις Υπηρεσίες της Νομαρχίας και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Όμως εδώ και τόσες μέρες το έγκλημα συνεχίζεται, το περιβάλλον καταστρέφεται, η θεσμική πολιτεία γελοιοποιείται, παρά τη δημοσιότητα, την ανάδειξη και συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, τους πηχυαίους τίτλους των τοπικών εφημερίδων για «οικολογικό έγκλημα» ………

Εμείς δεν επιτρέψαμε να συγκαλυφτεί το πρόβλημα, δεν επιτρέψαμε το ψέμα και οι σκοπιμότητες να καλύψουν την αγανάκτησή μας.

Γι’ αυτό δημοσιοποιούμε το θέμα και ζητάμε και τη δική σας στήριξη.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ 22.12.2007
ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1 σχόλιο:

oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...

Το θέμα αυτό έχει ένα πανελλαδικό χαρακτήρα, γιατί η διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων απασχολεί όλη σχεδόν την παραλιακή και νησιωτική Ελλάδα, τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει παντού. Κανένα ελαιοτριβείο δεν εφαρμόζει περιβαλλοντικούς όρους και όλοι κάνουν "στραβά μάτια" γιατί είναι το εθνικό προιόν, η ελιά.